Често срещани проблеми при AUDI A6 4f C6 3D 2008-2011

Често срещани проблеми при AUDI A6 4f C6 3D 2008-2011

Здравейте, няма да навлизам в подробности за модела, тъй като вече е разглеждан тук, затова започвам направо с проблемите които най-често възникват с този модел.

Сравнен с други коли в същият клас със сходни размери и мощност AUDI A6 4F може да се смята за относително „скъп“ за поддръжка автомобил , като част от това е заслуга на Quattro системата, която по очевидни причини добавя стойност към стандартната поддръжка заради необходимата смяна на маслото в диференциала (според предписанията).

Така и така започнахме с диференциалът нека да продължим с най-често срещаните проблеми в силовата част на автомобила.

Диференциал.

Ето как изглежда диференциала на A6 4F

И да драги читатели маслото се сменя, а не само долива, защото то – маслото има определени характеристики, които се губят с времето в комбинация с отделяните стружки от работата на самият диференциал. При някои модели това масло се сменя на 50 000км при други на 100 000км, при нашето A6 4F се сменя на 100 000км.

Нека да бъдем честни това се прави изключително рядко, в много от гаражните сервизи, „Майсторите“ препоръчват то да не бъде подменяно, поради незнайни или в по-лошият случай много неясни причини. И след известно време на не-обслужване съвсем естествено този диференциал започва да дава дефекти, доста преди времето изчислено от инженерите на AUDI.

За подмяна на диференциалното масло можете да прочетете тук.

Повредена мотовилка

Така и така говорехме за масла, нека да продължим. Ако не се сменя на време маслото или ако не слагаме масло със специфичните за модела характеристики, така наречената БИЕЛА е едно от нещата които най-вероятно ще дефектират.

Но няма проблем във всеки сервиз ще се намери майстор, който да ви отремонтира този проблем. Лошото е, че в голяма част от случаите този ремонт не е животоспасяващ за двигателя.

Какво искам да кажа?

Съвсем на скоро ни се наложи да ремонтираме този детайл при наш доверен майстор-инжинер. Тъй като имаме дългогодишни взаимоотношения той-ни предупреди да не възлагаме големи надежди на ремонта. При повечето от ремонтираните автомобили в последствие се е наложило замяна на целият двигател.

И не заради некачествен ремонт, а затова че двигателят е опропастен вследствие на неправилно експлоатиране, тъй като мотовилката се натоварва повече от необходимото заради износвания причинени от недобри мазителни свойства. Износвания които в повечето случаи не могат да бъдат премахнати без сериозни ремонти.

Висок разход на масло

Моделът е известен с това, че изразходва повечко масло. Ако и вашият А шестак е така, бъдете спокойни няма проблем, той лакомо си го изгаря, просто бъдете сигурни като проверявате периодично, че маслото е над минимума!

Вихрови клапи

Друг доста по-често срещан и истински проблем при този модел е наличието на Вихрови клапи. Разбира се наличието не е проблемът, а това, че те имат определен живот който обикновено приключва между 150-200 000км.

Те трябва да се преглеждат периодично и да бъдат подменяни при необходимост, тъй като могат да нанесат значителни поражения на двигателя ако решим да направим експеримет с цел да се установи точно колко време могат да бъдат експлоатирани.

„Добрата“ новина е, че вихровите клапи могат да бъдат премахнати, заедно с катализаторите, които в повечето случаи или ги няма или по-добре да ги няма. Премахването на тези клапи влошава много екологичните характеристики на автомобила, това едва ли ще ви спести пари, а дори и да спести някой лев, тези пари ще платим по късно със здравето си и това на нашите деца всички.

Дюзи

Това е проблем всеобщ за всички дизелови автомобили, така че няма нищо специално и особено, дюзите се запушват/износват поради използването на некачествено гориво и/или поради не навремена подмяна на горивният филтър, който също подлежи на периодична подмяна.

дюзи за АУДИ A6 4f C6

Горивото започва в единият случай да излиза в недостатъчно количество от дюзата, а в другия с неперфектно разпръскване. Перфектното разпръскване се постига при калибрирани за налягането на помпата отвори които имат за цел да пулверизират горивната течност в почти газообразно състояние.

Без значение в кое положение са дюзите, вие ще усещате намалена мощност на автомобила, недобро изгаряне на горивото (черен пушек постоянно, не от време на време което е съвсем друга функция). В тази ситуация можете или да рециклирате дюзите ако са запушени или да ги подмените ако не подлежат на рециклиране, което винаги е по-добрият избор, който спестява пари в дългосрочна перспектива.

Турбина

Онази хубава част, която допринася много за мощността на дизеловият автомобил. При AUDI A6 4F турбото е относително здрав елемент, но (много обичам да използвам НО) като всяко хубаво нещо предполагам се досещате, че има уловка…

Точно така, сравнително здравата турбина е оборудвана с електромотор и управление които обикновено са проблемни. Управлението представлява една платка която най-вероятно в някакъв момент ще се окисли или прегори, която управлява мотора който пък от своя страна понякога има склонност към изгаряне.

Скоростна кутия

Преди 2009 година моделът е оборудван само с 6 степенна автоматична скоростна кутия, след 2009-та година 6 степенната кутия е подобрена, а освен нея започва да се вгражда и 7 степенна кутия която е много комфортна но проблемна кутия. Това означава, че вие може и да се озовете в ситуация в която ще ви се наложи да я ремонтирате.

Ако автомобилът не е убит от каране и дисковете на скоростната кутия не са износени, е възможно в някои редки случаи да се счупи оста свързваща отделните предавки, това е проблем който се отстранява със замяна на дефектиралата ос, последно известна цена е около 500лв плюс разходи за труд.

Ако пък при превключване на скоростите се усеща претрисане, това намирисва на хидротрансформатор, който най-вероятно трябва да подмените с нов.

Някои собственици с подобни симптоми споделят, че проблемът при тях се е решил и с подмяна на маслото на скоростната кутия. Това е далеч по-евтин „ремонт“, който икономически си заслужава опита и е добре да го имате предвид, повече затова е писано във форума на AUDI.

Ако пък от сервизът ви кажат, че скоростната кутия е за подмяна има дори шанс и да спестите от ремонти тъй като нова (втора употреба, но здрава) скоростна кутия може да ви излезе около 1000лв. Което със сигурност ще излезе по-евтино от започнала да се разваля скоростна кутия!

Нека да продължим с доста по-често срещаните не толкова свързани с експлоатацията на автомобила проблеми…

Третият стоп при комби A6 4F

Ако вие имате A6 комби тогава този стоп ви е изгарял поне веднъж. И като казвам изгарял нямам предвид овъглил а просто някои от диодите изгарят което води до визуален дискомфорт, можете и да си карате колата така, можете и да го смените това си ваш избор, но нямаше как да не го споменем. Все пак е един от най-често срещаните проблеми при този модел.

Моторчетата на ръчната спирачка

На първо място трябва да отбележа, че има два вида моторчета с 6 или с 12 шлици, важно е да знаете вашето какво е по чисто финансови причини, тъй като има шанс да си купите две ако не сте сигурни какво е вашето!

Това моторче изгаря по най-гадният начин, защото ако случайно е в активирано състояние колата няма да тръгне и не защото не може, а защото електроните блокове за управление няма да го позволят!

Бравите

Понеже механизма за отваряне на вратите на AUDI A6 4F е пластмасов, можете да си представите какво става след 10 години? Троши се като солетки, от онези вкусните дето си похапвахме като малки и не толкова малки.

Супер лесни за сваляне и поставяне, но с кратък живот за сметка на това не са скъпи или поне човек закупил тази кола ще се почувства неудобно да го сподели по този начин.

Вода в краката на предните седалки.

Ако забележите, че стелките или салона са влажни, трябва да знаете, че дренажната система под предният прозорец най-вероятно е запушена. Това води до преминаване на вода вътре в купето.

Трябва да почистите тези отвори и нова вода няма да проникне.

С това проблемите които се случват от „САМО СЕБЕ СИ“ малко или много приключват всичко останало което се чупи при този автомобил е в следствие на невнимание и ПТП-та.

При челен удар винаги се пука предното стъкло, това е задължително. Излишно е да казвам, че всичко което е пред пътя на удара също се поврежда, ето как изглежда кола блъсната централно.

Вижда се много ясно, че радиатора и повечето от охладителната система е за изхвърляне, както и предната броня, предният капак и фаровете.

Овен тях винаги има още крити и неподозирани дребни детайли които стават ясни чак след като е разглоби и разкаи цялата охладителна система.

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Support:

Email:

Address:

Варна ЗПЗ

Useful Links

Categories